уторак, 16. јануар 2018.

Завршни испит-од припреме до успеха

У уторак,  у кабинету за српски језик Основе школе „Академик Миленко Шушић“ у Гучи организована је Трибина о изазовима завршног испита на крају основног образовања и васпитања. Организатор трибине је Вршњачки тим школе и наставник српског језика и књижевности Милан Громовић.
Циљ трибине је разгранавање и модернизација припремне наставе за ученике осмог разреда. Трибини су присуствовали сви ученици осмог рареда – 72 ученика. Поред обавезних часова припремне наставе из српског језика, математике, хемије, историје, биологије, физике и географије, важно је да осмаци стекну самопоуздање и да феномен завршног испита, који у великој мери утиче на њихов одабир средње школе, сагледају из више углова и створе што објективнију слику.

На трибини су говорили: бивши ученици осмог разреда, наставници Зарко Шуманов и Борко Рашковић, представници Савета родитеља и школски педагог Јелена Вукашиновић. Модератор трибине био је Милан Громовић. Садашњи средњошколци, а бивши осмаци, истакли су важност психолошке припреме која помаже у превазилажењу треме и анксиозности, редовног и континуираног рада и вежбе концентрације. Наставници су поделили своје вишегодишње искуство у припреми ученика за завршни испит, а представници родитеља истакли су важност и улогу породице, која само сарађујући са школом може помоћи осмацима у превазилажењу препрека и сметњи у учењу.

Трибина „Завршни испит – од припреме до успеха“ представља идеју удруживања и сабирања искустава свих учесника образовног процеса. Искуство средњошколаца са припремом и полагањем тестова на завршном испиту непосредно представљено и образложено ученицима осмог разреда, драгоцен је допринос упућивања будућих матураната на изазове који наступају у времену преласка из основношколског у средњошколско образовање.


Нема коментара:

Постави коментар